Reteta mamei si a bunicii

Daniel are 23 de ani și este pompier. A avut inspirația, însă, să profite de o amintire: „Mi-am amintit de bunica si de mama mea care culegea hribi și îi usca pe o sfoară, în pod. Mi-am zis: de ce nu aș face și eu așa ceva, cu toate fructele…?” Așa s-a născut „Aluneasa – Arome din Călimani” – afacerea de familie pe care pompierul din Budacu de Sus a pus-o pe picioare, alături de tatăl său.

Tărâmul binecuvântat cu păduri în care s-a scris istoria românilor, cu locuri de poveste – Aluneasa (din Budacu de Sus) – ne oferă ceva cu totul special: Fructe și legume de la munte, naturale, crescute într-o zonă fără poluare.

Așa cum am învățat de la bunicii noștri, cu pasiune și răbdare, conservăm fructe și legume îmbinând tehnica modernă și rețetele străvechi, pentru a vă aduce în case arome deosebite din Munții Călimani”, explică Daniel Victor Rus.

De anul trecut, Daniel Victor Rus împreună cu tatăl său a deschis în Budacu de Sus un centru de colectare a fructelor de pădure. Oamenii din zonă s-au obișnuit deja să aducă la centrul familiei Rus afine, merișoare, prune, pere sau hribi.

„Mi-am amintit de bunica mea care culegea hribi și îi usca pe o sfoară, în pod. Mi-am zis: de ce nu aș face și eu așa ceva, cu toate fructele…? Mai ales că acum, în pandemie, oamenii au devenit mai atenți la ceea ce mănâncă și se îndreaptă, încet, spre o alimentație naturală”, ne-a mărturisit Daniel Victor Rus.

Cum se imbina profesia cu pasiunea

Se pare că meseria de pompier se împacă perfect cu afacerea de familie. Daniel Victor Rus ne-a explicat că lucrează în ture, iar atunci când nu se află în slujba comunității, luptând să stingă incendiile, se relaxează și muncește la afacerea familiei.

Compania noastră produce sub brandul Aluneasa – Arome din Călimani ciuperci, fructe și legume uscate, de cea mai bună calitate. Cu dragoste și respect față istoria locului și față de natură – adunăm cu grijă, selectăm și uscăm hribi, afine, merișoare dar și fructe din livezile de la munte”, explică Daniel Victor Rus.

Deocamdată nu putem vorbi de profit. Am investit mult și în utilaje. Avem o cameră frigorifică, un tunel de înghețare care funcționează la -32 de grade. Fructele și legumele se scot apoi din tunel și se introduc într-o altă cameră, la -10 până la –17 grade. După care toate se introduc într-o a treia cameră, cu o temperatură similară frigiderului. Încă nu putem vorbi de profit, mai avem până acolo…”, ne-a mai explicat Daniel Victor Rus.

Daniel Victor Rus și tatăl său au reușit să se impună pe piață cu aromele deosebite – cu hribi uscați și măcinați, condimente pentru ciorbe, afine, merișoare, prune, mere sau pere uscate.

„Legenda zonei spune că locurile din care astăzi adunăm fructe și ciuperci erau în stăpânirea zânelor. Ele iubeau pădurea și apele curate și aveau grijă de toate bunătățile acestei zone.

Acum e rândul nostru să ducem mai departe tradiția și să vă aducem în case cele mai speciale arome din Munții Călimani”, ne reamintește Daniel Victor Rus.

„Ne-ar fi mai simplu, dar noi nu folosim niciun fel de adaos. Avem, printre produse, și un mix de legume care poate fi folosit în ciorbe, ceva similar cu vegeta pe care o folosesc unele gospodine.

Ei bine, dacă am adăuga sare la mixul nostru natural de legume, cantitatea s-ar dubla, am vinde mult mai mult și profitul ar fi pe măsură. Dar nu am vrut să adăugăm nimic artificial. Prin asta am încercat să ne diferențiem pe piață: cu faptul că nu adăugăm nimic, este totul 100% natural…”, a subliniat Daniel Victor Rus.

Targul Producatorilor Locali Bistrita Nasaud

Targul Producatorilor Locali Bistrita Nasaud

Artocolul poate fi gaist: https://www.bistriteanul.ro/arome-din-calimani-un-pompier-din-budac-s-a-lasat-inspirat-de-bunica-lui-investind-mii-de-euro-in-hribi-si-fructe-de-padure/