Victor Rus, fondator Aluneasa – Arome din Călimani

Interviu cu Victor Rus, fondator Aluneasa – Arome din Călimani : Este rândul nostru să ducem mai departe tradiția.

Rus Daniel Victor este la vârsta la care poți spune că doar cerul este limita. De pe postul său de pompier și paramedic de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița viața are alte dimensiuni și deseori, se măsoară în fracțiuni de secundă. Iubește să citească, să se plimbe prin natură dar cel mai mult iubește să facă agricultură. Pasiunea pentru agricultură o moștenește de la bunica și mama sa, cele două femei-reper din viața lui. Împreună cu ele, copil fiind, culegeau hribii din pădurea din spatele casei și îi uscau pe o sfoară în pod. Iar într-o bună zi și-a zis: de ce nu aș face și eu așa ceva, cu toate fructele? Alături de tatăl său a devenit antreprenor și astăzi este rândul lor să ducă mai departe tradiția și să ne aducă în case cele mai speciale arome din Munții Călimani cu brandul lor pur românesc: Aluneasa.

De ce Aluneasa?

La noi în zonă totul în jur a fost creat special astfel încât fiecare dintre cei care ajung  pe aici să se bucure de aceste locuri și să se simtă în fiecare zi ca într-o poveste fermecată. Tărâm binecuvântat, cu păduri în care s-a scris istoria românilor dar și cu locuri de poveste, zona Aluneasa, mai precis localitatea Budacu de Sus, vine să ne mai dea astăzi ceva special: fructe și legume de la munte, naturale, crescute într-o zonă fără poluare.

Așa cum am învățat de la bunicii noștri, cu pasiune și răbdare, conservăm fructe și legume îmbinând tehnica modernă și rețetele străvechi, pentru a vă aduce în case arome deosebite din Munții Călimani.

Legenda zonei spune că locurile din care astăzi adunăm fructe și ciuperci erau în stăpânirea zânelor. Ele iubeau pădurea și apele curate și aveau grijă de toate bunătățile acestei zone. Acum este rândul nostru să ducem mai departe tradiția și să vă aducem în case cele mai speciale arome din Munții Călimani.

Ce produse oferiți consumatorilor și prin ce anume se evidențiază acestea și de unde le putem achiziționa?

Compania noastră produce sub brandul  Aluneasa – Arome din Călimani ciuperci, fructe și legume uscate, de cea mai bună calitate. Cu dragoste și respect față de istoria locului și față de natură – adunăm cu grijă, selectăm și uscăm hribi, afine, merișoare dar și fructe din livezile de la munte.

Pe lista noastră de producție sunt evidențiate următoarele produse: hribi uscați, hribi macinați, afine deshidratate, prune deshidratate fără sâmburi, mere deshidratate, mix de afine și merișoare, mix de legume pentru ciorbe fără sare adăugată,  ceai de cătina și merișor, ceai fructe cu portocală, ceaiuri multi – fruct, ceai de merișor, ceai de măr și lămâie. Ne-am lansat de curând și o gamă de fructe de pădure congelate: afine din pădure și merișoare congelate.

Caracteristicile produselor noastre: nu adăugăm sare în mixul de legume pentru ciorbe iar pe fructe nu adăugăm zahar, alți conservanți sau amelioratori. Produsele sunt colectate din flora spontană, sunt naturale și netratate cu îngrățământ chimic.

Ne puteți găsi foarte ușor, în satul Budacu de Sus, str Principala nr 174, judetul Bistrița-Năsăud.

 Care sunt provocările cu care v-ați confruntat?

Lipsa unui specialist în acest domeniu care să ne sfătuiască sau să ne învețe rețete noi se resimte și ne dorim ca cei care doresc să cumpere produsele noastre să le poată găsi mult mai ușor în magazine. Așadar, investim mult timp și efort în direcția educării consumatorilor finali în vederea îndreptării acestora spre segmentul de hrană naturală și sănătoasă. Fiind la început de drum am avut dificultăți fiscale sau legislative și a trebuit să învățăm totul de la zero.

Cum a fost afacerea in timpul pandemiei?

Exact ca majoritatea afacerilor, am avut de suferit de pe urma pandemiei deoarece puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut dramatic. Numeroasele restricții privind circulația persoanelor a afectat serios vânzările, iar târgul unde obișnuiam să ne vindem produsele a fost închis timp de 2 luni. În această perioadă lumea a devenit mult mai pragmatică atunci când vine vorba despre cheltuiala banilor.

Ce proiecte de viitor aveți?

Proiectele noastre de viitor sunt pe termen mediu si lung și sunt orientate spre dezvoltarea sediului,  a capacității de producție și ambalare a acestora astfel încât să putem procesa cât mai multe fructe și/sau legume și ne dorim să venim în întâmpinarea necesităților de consum ale clienților noștri cu produse noi: fructe congelate, legume congelate, ceaiuri din plante medicinale. Pe lângă acestea, ne dorim să intrăm cu produsele noastre într-un lanț mare de magazine.

Un interviu realizat de Carmen Burtea contributie CONAF, pentru Ziarul News-editie nationala.